Veelgestelde vragen

1. Wanneer ben ik in onderhandeling?

Je bent in onderhandeling vanaf het moment dat de verkopende partij reageert op je bod met een tegenbod. Dit is nog niet het geval wanneer de verkopende makelaar aangeeft dat hij je bod met de verkoper gaat bespreken.

2. Mogen er nog bezichtigingen gedaan worden als er al over een bod onderhandeld wordt?

Dit mag. Een onderhandeling leidt niet altijd tot een verkoop. De verkoper kan op deze manier achterhalen of er meer belangstelling is. Er mag ook met meer dan één gegadigde worden onderhandeld, de makelaar moet dit dan wel duidelijk melden.

 

Meestal vertelt de NVM-makelaar in een dergelijk geval aan belangstellenden dat een woning, ‘onder bod’ is. Je mag dan wel een bod uitbrengen, maar de makelaar gaat dan pas met je in onderhandeling als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde beëindigd is. De makelaar mag geen mededelingen over de hoogte van biedingen doen.

3. Moet de verkoper de woning aan mij verkopen als ik de vraagprijs bied?

Nee, dat hoeft niet. De vraagprijs moet worden gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. Bij het bieden van de vraagprijs kan de verkoper dus nog beslissen of hij het bod aanvaardt of een tegenbod uitbrengt.

4. Kan de vraagprijs van een woning verhoogd worden tijdens de onderhandeling?

Ja. De verkoper kan de vraagprijs verhogen of verlagen. Als koper kan je er ook voor kiezen om tijdens de onderhandelingen je bod te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt je eerdere bod.

5. Hoe komt de koop tot stand?

De koop komt tot stand als de verkoper en de koper het eens zijn over de prijs, opleveringsdatum, de ontbindende voorwaarden en eventueel aanvullende afspraken. De verkoopmakelaar legt deze afspraken schriftelijk vast in een koopakte.

6. Mag een NVM makelaar tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?

Ja, dat mag de makelaar doen. Het komt soms voor dat er veel belangstellenden zijn die allemaal de vraagprijs (of meer) bieden. De verkoopmakelaar kan dan in overleg met de koper ervoor kiezen de lopende onderhandelingen af te breken en de biedprocedure te wijzigen.

7. Moet een makelaar als eerste met mij in onderhandeling gaan als ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging, of als ik als eerste een bod uitbreng?

Nee, dat hoeft niet. De makelaar en de verkoper bepalen samen de verkoopprocedure. De makelaar heeft wel de plicht je daarover te informeren.

8. Kan ik een advies van de verkopende makelaar verwachten?

De verkoopmakelaar adviseert de verkoper tijdens het proces. De belangen van zijn klant staan hierbij centraal. Wanneer je graag advies wilt tijdens het aankoopproces is het goed om een aankoopmakelaar in te schakelen.

9. Wat is een optie

In juridische zin geeft een optie de koper de keuze om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met de verkoper te sluiten. De partijen zijn het in dat geval eens over de voorwaarden van de koop, maar de koper krijgt een bepaalde bedenktijd. Deze tijd kan de koper dan bijvoorbeeld gebruiken om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor de financiering. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is een optie gebruikelijk. Bij de aankoop van een bestaande woning niet.

10. Is de makelaarscourtage onderdeel van de ‘kosten koper’?

Nee. De ‘kosten koper’ omvatten de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dit zijn de notariskosten en de overdrachtsbelasting (2%). Daar komen nog de kosten voor de opmaak en inschrijving van de hypotheekakte bij. Wanneer je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld komt zijn courtage voor je eigen rekening.