In rij voor huis vermoorde Sjaak Groot

De woning van de doodgeschoten Berkhouter Sjaak Groot staat te koop. Het markante huisje met bijbehorende schuren staat bij een Alkmaarse makelaar in de etalage. De belangstelling is zo groot dat is besloten de verkoop bij inschrijving af te wikkelen.

De woning van de doodgeschoten Berkhouter Sjaak Groot staat te koop. Het markante huisje met bijbehorende schuren staat bij een Alkmaarse makelaar in de etalage. De belangstelling is zo groot dat is besloten de verkoop bij inschrijving af te wikkelen.

De richtprijs van het perceel is 560.000 euro en makelaar Rogier Borsjes van Rogier Makelaardij heeft reeds twintig bezichtigingen gehad. ,,Daarvan zijn er zeker achttien heel serieus en ik heb goede reden om aan te nemen dat het voor die prijs wordt verkocht’’, taxeert hij de kansen.

Borsjes beseft hoe beladen dit object is. ,,Ik begrijp zeker de emotie die erachter ligt en ook belangstellenden realiseren zich dat terdege. Zij weten praktisch allemaal wat zich hier heeft afgespeeld. Maar de erven van Sjaak Groot hebben er zelf geen behoefte aan hier te gaan wonen.’’ Belangstellenden komen voornamelijk uit de regio Hoorn en Heerhugowaard.

 

Overvallen
Sjaak Groot werd in juni vorig jaar in zijn woning aan het Oosteinde nr. 78 overvallen door een bende gewapende criminelen. In een poging de indringers naar buiten te werken, is hij doodgeschoten. Hij werd de volgende dag door een buurman in zijn woonkamer aangetroffen. Met de telefoon binnen handbereik. Vermoedelijk heeft hij nog een poging gedaan hulp in te schakelen.

Inmiddels zitten er vijf verdachten vast. Dat betreft een 27-jarige Alkmaarder, een 37-jarige Rotterdammer, een 28-jarige Noord-Scharwoudenaar, een 25-jarige Koggenlander. En sinds deze week ook een 29-jarige man uit Opmeer. Laatstgenoemde werd dinsdagochtend door een arrestatieteam van zijn bed gelicht in de Poststraat in Obdam.

Justitie verdenkt deze mannen van meerdere gewapende overvallen in de regio Hoorn, Alkmaar en Niedorp. Zo werd een echtpaar in Avenhorn overvallen, evenals een veehouder in De Goorn, en ook een tankstation in Niedorp kreeg gewapend bezoek.

 

Opsporing Verzocht
In alle gevallen werd veel geweld gebruikt en vielen er schoten. Het programma Opsporing Verzocht heeft reeds meerdere keren aandacht aan de zaak besteed. De politie tuigde van meet af aan een Team Grootschalige Opsporing (TGO) op en trekt nog steeds alle registers open. Uit recente aanhoudingen blijkt dat het net rond de criminelen zich begint te sluiten.

Het huisje van wijlen Sjaak Groot wordt mede op de huizensite Funda als volgt aangeboden. ’Een mooi groot perceel van ruim 1550m2, aan het water en met veel schuurruimte (360m2). Dit is een ideale plek om wonen en werken te combineren. De grote schuur is ideaal als werkplaats en de andere schuren zijn perfect voor stalling of opslag. De locatie is fraai, achterzijde aan doorgaand vaarwater.’

Op begeleidende luchtfoto’s is de strategische ligging van de schuren aan het water goed te zien. Het zijn met name de grote schuren achter de woning die kandidaten aanspreekt, zegt makelaar Borsjes. ,,Tijdens bezichtigingen merk ik dat dit hele grote aantrekkingskracht heeft in dit geheel. Er is dringend behoefte aan ruimte om te klussen en de hobby uit te oefenen.’’

Belangstellende kunnen tot twaalf uur maandag 4 april een bod uitbrengen via de website van Rogier Makelaardij.

 

Oldtimers
Sjaak Groot gebruikte de schuren zelf voor het opknappen en restaureren van Amerikaanse oldtimers. De loodsen zijn hier volledig op ingericht en tevens via een ruim pad aan de zijkant toegankelijk. Ter illustratie van zijn geliefde bezigheid plaatste Groot de krukas van een V8-motor in zijn voortuin.

Groot was zeer geliefd in Berkhout. Hij stond bekend als hulpvaardig en vriendelijk in de omgang. Nog steeds is zijn gewelddadige dood onderwerp van gesprek op sociale media in Berkhout en omstreken.